Rapport från årets stämma i Hässleholm

Den 4 – 6 augusti hade Jerseyföreningen årets stämma i Skåne. Trots det märkliga året med Pandemin så får vi vara tacksamma det gick att genomföra med dess restriktioner som finns och att så många ändå ville komma. Hässleholm ligger i Göingeskogarna i Norra Skåne, här är det vacker natur och många vandringsleder. Föreningen bodde på Hotell Statt i Hässleholm där dom långväga samlades över en buffé på kvällen den 4 aug för att dom två nästkommande dagarna besöka 4 omkring liggande gårdar. Det finns ca 37 894 kor i Skåne. Föreningsmedeltalet för Jersey i Skånesemin 2019 är 82st som ligger på 8983 ECM  5,86% fett 4,13% protein.

5 aug Började med god hotellfrukost för att sedan åka ut till Hästveda Motorstadium för att ha vårt Årsmöte. Priser och diplom delades ut och Ordförande Dan Dotes pratade om att Jersey ökar i vårt land.

Efter mötet besökte vi Kristina Niklasson och Peter Svensson på Furumossens gård. 2016 tog de över driften av gården från Kristinas Föräldrar, inga jerseykor men ett fint gårdsmejeri. Ca 40% av mjölken från dom 180 korna går direkt till gårdsmejeriet resten levereras till Skånemejerier. På gårdsmejeriet tillverkas det bla, tre olika sorters mjölk, fil och yoghurt. Produkterna säljer bra i butiker runtomkring. Korna mjölkar i snitt 35 kg om dagen. Korna äter varje dag 50kg mix per ko och den består av gräs, majs, betor och halm. De köper in granngårdens tjurkalvar ca 300 tjurar som slaktas vid 17 – 18 mån. Kalvarna får 2 liter mjölk varannan timme men max 18 liter per dygn. Gården har även gödselseparator

 

På eftermiddagen bar det av till Farstorp till Lunnagården Conny Jönsson och Marina Ohlsson tog emot oss. 60 kor varav ca 15 jerseykor och en robot.40 hektar åker och 40 hektar skog. Paret har även 50 tackor.

Tillbaka till Hotellet där festmiddag med trerätters serverades. Lotteri med fina priser satte guldkant på den redan fina och trevliga kvällen.

6 aug och sista dagen började vi med ytterligare en god hotellfrukost innan vi far ut till Osby och studiebesöket på Maglaröd där Svante och Hanna Ralsgård som tog över efter Svantes föräldrar i april 2016 tar emot oss och visar runt.  De köpte sina första Jerseykvigor ifrån Guddeby gård och har nu 14 jersey som mjölkar. Kalvarna får 4 liter 2 gånger om dagen i 3 mån. De tycker att tillväxten på kalvarna blir så mycket bättre även om rekommendationerna för avvänjning är 2 mån vilket resulterat i att de kunnat gå ner från 18 till 13 mån för första seminering.  Fri tillgång på vatten och lusernhack, efter 60 dagar bjuds det även komix till kalvarna. Alla djur över 6 mån släpps ut på bete.

Det sista studiebesöket är hos Eva och Martin Engström i Holma. Ett familjeägdjordbruk, uppbundet med Dellpro system ca 40 – 45 kor ca hälften av korna är jersey. Alla tjurkalvar säljs vidare. Eva berättar att det är 50 år sedan första jerseykon kom till Holma. Gården har 58 hektar öppen mark mest vall men sår några hektar rågvete med insådd. All vallskörd rundbalas och dem tar 5 skördar på dom yngre vallarna annars 4.Korna har 12 – 13 beten att växla mellan. Holma är ett mycket sten(rikt) lantbruk med fina stenmurar runtomkring. Martin berättar hur mycket sten han brottas med varje år.

 

Vi vill rikta ett varmt tack till  våra sponsorer DeLaval, Örkelljunga Lantmannaaffär, svenska foder, Skåne Semin, Skåne Mejerier samt Gårdsservice.  

 

Linda Johansson

Loading

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *