Årets stämma

Årets stämma gick av stapeln i Vimmerby 2–4 augusti. Vi bodde på Björkbackens Karaktärshotell där även årsmötet hölls.

Fem olika gårdar hann att besökas. Första stoppet var på Nästgården hos Lars och Mats Andersson. De har 570kor varav 15 är jersey som mjölkas i grop 3ggr/dag. Strör med egen sand till djuren. Omkring en 110 kalvhyddor stod på ladugårdsplanen där kalvarna bor året runt.

Nästa besök är hos Henrik Peterson Toverums gård. Han har samma kalla lösdrift sen -62 den enda i landet som har dispens för beteskravet. 170 kor finns det på gården varav 6st är jersey. Henrik fick sin första jersey i 40 års present.

Sen bar det av hem till Hotellet för kvällens festmiddag som alltid lika trevligt!

Sista dagens första studiebesök bär av till Kenneth Hjortbrandt som har en ren jerseybesättning på 120 mjölkande som numer mjölkas i två DeLaval robotar sen sep-21. De har ca 215 hektar och 400 hektar skog.

Dagens andra besök är hos Isak och Anneli Hjortbrandt i Spjuthult som har en ren jerseybesättning på 90 årskor som mjölkas i en Westfaliagrop som byggdes 2009. Den gamla ladugården fick det plats för 36 kor där bor numer sinkor och större kalvar

Innan årets sista besök blev det lunch i Getterums Bygdegård.

Sista besöket är i Hökhult där våran egen styrelsemedlem och sekreterare Anneli Karlsson som tillsammans med Mats Djurstedt har en arrendegård från 2014. Gick från 56 uppbundna kor till Lelyrobot som korna kom in feb -21. De har nu 18 jersey varav 10 hade dom ställt upp fint så fick gå att bedöma. Annelis första jerseys fick hon i present och numer går kvar på gården som pensionärer.

Ni kan läsa mer på jersey.sandbacken.eu

Vi vill även tacka våra sponsorer DeLaval , Söderberg&Haak AB samt Lely Center Västervik Mjölkteknik Öst AB

Loading

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *